Kemijoki Kairijoki-Uura-oja

savukoski beana perho 10

Kemijoki Kairojoen suusta ylävirtaan Uura-ojan suuhun, josta alkaa Kemihaaran erämaa-alue.

Koski

Kemijoki Kairijoen suusta ylöspäin on lähinnä tasaisen rauhallisesti virtaavaa leveähköä jokea. Ylimmäiseltä Lattunakoskelta ylävirtaan joki alkaa kaventumaan, ja virtausta värittämään lyhyet nivakohdat. Nämä ovat kokeilemisen arvoisia paikkoja, ja erittäin helposti saavutettavia, sillä joki virtaa pääosin aivan tien tuntumassa. Otathan kuitenkin huomioon Metsähallituksen kohdekartassa merkityt rauhoitetut alueet. Kuttusojan laavulta ylävirtaan oleva jokiosuus on erittäin mainio kalastettavuudeltaan josta tarkempi kuvaus alla.

Kuttusoja–Könkäänkonelo. Kuttusojalta ylävirtaan Könkäänkonelon tulipaikalle Kemijoki on etenkin perhokalastajalle oivallista aluetta. Mittaa tällä jokipätkällä on n. 7 km. Tällä jokiosuudella on Kuttusojan laavun lisäksi tulipaikat Kettukankaalla, Kaakkurikonelossa ja Könkäänkonelossa. Joki virtaa noin 40 metriä leveänä ja helposti kahlattavana. Alueella on tasaisesti lyhyitä nivapätkiä ja suvantokohtia, joista löytää Harjusta,Puronieriää ja Taimenta, joka tosin on haastellisempi kalastettava tällä jokiosuudella. Könkäänkonelon tulipaikan kohdalla on nimensä mukaisesti pieni köngäs. Könkään yläpuolella oleva kovavirtaisempi mutka on kokeilemisen arvoinen paikka. Toinen lähes pomminvarma paikka on Sorvorttajoen suu, johon kuttusojan laavulta tulee matkaa noin 2 km. Yksi esimerkki miten alueen voi kalastaa, on jättää auto Kuttusojan ylityspaikalle, ja jatkaa kävellen hyväkuntoista hiekkatietä jollekkin kolmesta tulipaikasta, ja siitä tehdä päiväretkiä ylä-,tai alavirtaan. Alueen kokonaan kalastamiseen on hyvä varata ainakin 2–3 päivää. Pääasiallista saalista tällä jokiosuudella ovat Harjus, Siika ja Puronieriä. Kookkaan Taimenen koukutus on myös mahdollista mutta haastavaa, sillä vesi on kirkasta ja kalat ovat arkoja.

Reittiohje

Kemijärvi – Pelkosenniemi - Savukoski

Savukoskelta jatketaan Korvatunturintietä (9671) Martin ohi, kunnes tullaan lattunan risteykseen, jossa korvatunturin tie kääntyy jyrkästi oikealle, ja suoraan jatkuu huonokuntoisempi metsäautotie. Risteyksessä on myös punainen kämppä. Jatketaan metsä-autotietä n. 13 km, ja käännytään oikealle. ajetaan tietä n. 1 km kunnes saavutaan kuttusojan puiselle laavulle. Tästä eteenpäin jokivartta täytyy kävellä ylös.

Kalastuslupa

Metsähallitus Korvantunturi 3546

Verkkosivu »
Metsähallituksen kohdekartta »

Varustelu

Alueella on neljä tulipaikkaa, joissa on kaikissa puuliiteri ja puucee. Tulipaikoista henkilöautolla autolla pääsee Kuttusojan laavulle. Kuttuojan ylityspaikalta on Kuttusojan yli menevä silta pienennetty siten, että siitä ei pääse yli henkilöautolla. Tästä eteenpäin täytyy jatkaa joko jalan tai vaikkapa maastopyörällä.

Ylävirtaan kuljettaessa tulee ensimmäisenä Kettukankaan tulipaikka, johon tulee kuttusojalta hiekkatietä pitkin matkaa noin 2 km. Seuraavana on Kaakkurikonelo johon tulee matkaa Kuttusojalta noin 3 km ja ylimpänä oleva Könkäänkonelo, jonne matkaa kertyy hiekkatietä pitkin noin 4,5 km.

Kalasto

Harjus, siika, nieriä, taimen

Mainospaikka koskikohteen sivulle 468 x 200 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle 468 x 200 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle
220 x 100 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle
220 x 100 px
Lue lisää »
Mainospaikka koskikohteen sivulle
220 x 100 px
Lue lisää »

Saaliiksi saatu »

  • Taimen

  • Paikka: Miekkakoski, ..
  • Kalastaja: Joni Varis
  • Harjus

  • Paikka: Savukoski, ..
  • Kalastaja: Davidhap DavidhapNM
  • Säyne

  • Mitat: 1500 g
  • Paikka: Savukoski, 27.06.2020
  • Pyyntiväline: vaappu