Kalastajan Savukoski

Ajankohtaista

Tällä sivulla voit seurata hankeen etenemistä, yhdistyksen toimintaa sekä lukea muita Savukosken kalastuksen ja matkailun kuulumisia. Uutiset julkaistaan täällä tiivistetyssä muodossa. Laajemman näkökulman saat tutustumalla Medialle-sivun artikkeleihin.

Muistutus Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaehdotukseen

28.09.2016 – Kalastajan Savukoski ry

Maakuntakaava ohjaa kaavoitusta ja sen myötä alueen tulevia toimintoja. Lapin liiton tulisi näin laajassa ja ympäristö- sekä sosiologisia vaikutuksia aiheuttavassa hankkeessa olla ehdottoman puolueeton ja tasapuolinen. Kemihaaran altaan aiheuttamat terveysriskien arvioinnit on unohdettu ilmeisen tarkoituksenhakuisesti kaavaselosteesta ja taustaselvityksistä pois, sillä selvityksen tekijöiden on kyllä täytynyt tuntea raskasmetallien liukenemisprosessit allasrakentamisenyhteydessä.

Lue lisää »

Lohi palaa Yli-Kemille

22.09.2016

Lohi palaa Yli-Kemille hankkeen tiimoilta saimme tälle syksylle 47 kalan erän vapautettua Savukoskeen. Komeita ja virkeitä lohia! Pienin, mutta määrätietoisin askelin eteenpäin.

Lue lisää »

Kalastuskausi käynnissä

15.06.2016

Kesän ensimmäisiä mittakaloja Savukoskesta.

Lue lisää »

Kalastajan Savukoski - erämessujen arvonnat

09.06.2016

Riihimäen erämessuilla torstaina 9.6. suoritetun arvonnan voittajat:

Lue lisää »

Kalastajan Savukoski Ry Riihimäen erämessuilla!

29.04.2016 – Kalastajan Savukoski

Olemme mukana Riihimäen erämessuilla 9.-12.6.2016. Osastollamme ajankohtaista tietoa kalastuksesta ja metsästyksestä alueella. Osastollamme myös vierailijoita ja muuta ohjelmaa.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 29

06.10.2015 – Radio

Joen kunnostus kannattaa  Ounasjokeen on ylisiirretty viime vuosien aikana pari tuhatta lohta. Sen lisäksi Kemijoen eri uomien ylävesiä on kunnostettu suurella rahalla. Lappi odottaa lohen uuden suvun syntymistä Ounasjoelle ja lähivuosina Ylä-Kemijoelle. Baarien parlamenttien kaikkitietävät hapannaamat ja yleisönosastojen ikuiset epäilijät pitävät touhua järjettömänä rahan haaskuuna. Ylitarkastaja Jarmo Huhtala tuottaa valittelijoille suuren pettymyksen. Lohi lisääntyy Ounasjoessa, vaikka emo ei ole syntynyt siellä ja joen kunnostuksista hyötyvät suuresti myös muut lohikalat, kuten harjus ja taimen. Virkamiehet ovat tehneet hyvää työtä. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 28

29.09.2015 – Radio

Erinomainen Yli-Kemin vesistö  Monet itälappilaiset suhtautuvat Ylä-Kemijoen vesistön jokiin ja puroihin epäilevästi, jotkut jopa nuivasti. Joki on kuulemma pilattu uiton ja metsäteollisuuden takia. Nämä pettyneet unohtavat, että Lapin virkamiehet ovat tehneet vuosia erinomaista työtä ja kunnostaneet vesistöä, ruopanneet, hiekoittaneet, tutkineet, sähkökalastaneet ja hyväksi todenneet. Ylitarkastaja Jarmo Huhtala sanoo, että Yli-Kemiä parempaa vesistöä virkistyskalastaja ja retkeilijä eivät voisi toivoa. Yli-Kemi on elpynyt luonnontilaiseksi, harjus, taimen ja tammukka lisääntyvät ja voivat hyvin. Eikä Yli-Kemi ole ainoa erinomainen uoma, sama pätee ylisen Kemijoen muihinkin jokihaaroihin, joita on runsaasti: Vouhtusjoki, Värriöjoki, Tenniöjoki, Kairijoki, Kosterjoki, Pyhäjoki ja Naruskajoki. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 27

22.09.2015 – Radio

Toimivat kalatiet  Toimivat kalatiet on mahdollista rakentaa Kemijokeen, sanoo ylitarkastaja Jarmo Huhtala Rovaniemeltä. Maailmalta on jo riittävästi tutkimustietoa saatavilla. Huhtalan mukaan merestä kudulle nousevan kalan pitää löytää kalatien suu ja siksi houkutusvettä pitää valuttaa riittävä määrä, noin kymmenen kuutiota sekunnissa, joka on merkittävästi enemmän mitä nykyään ajatellaan. Jokeen pitää pyrkiä kiimaisia ja nousuhalukkaita lohia. Niitähän ei vielä ole ennen kuin lohen uusi suku syntyy joen yläjuoksuilla. Neljäs tekijä on Huhtalan mukaan tärkein. Voimalaitosyhtiön pitää huolehtia kalateiden toimivuudesta. Vain sillä on riittävät taloudelliset resurssit toimintaam. Jokiyhtiö pystyy myös sovittamaan yhteen nousevan lohen tarpeet ja voimalaitoksen liiketoiminnan. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 26

15.09.2015 – Radio

Voimayhtiöt pakkotoimiin? Jokiyhtiöiden aiheuttamat haitat vaelluskalakannoille ovat vahvasti alimitoitettuja. Velvoitteet pitäisi viisi- tai peräti seitsemänkertaistaa nykyiseen verrattuna. Vaikka sopimukset rakentamisen kompensaatioista tehtiin vuosikymmeniä sitten, näitä velvoitteita voidaan tarkistaa, kun tutkijat ovat saaneet lisää tietoa haitoista ja esimerkiksi velvoitteiden toimivuudesta.
Jokiyhtiöillä on periaatteessa kaksi tietä valittavana. Joko ne korottavat velvoitteitaan vapaasti ja omasta tahdostaan tai sitten ne pakotetaan oikeusteitse. Velvoitteita ei kuitenkaan kannata sijoittaa enää pelkästään istutuksiin, koska nykyään tiedetään kuinka huonosti ne toimivat. Raha pitää sijoittaa kalateiden rakentamiseen ylösnouseville ja mereen laskeville vaelluskaloille, jokialueen kunnostukseen, ylisiirtoihin ja tietysti myös istutuksiin, sanoo tutkija Panu Orell. Tapani Niemi haastattelee.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 25

09.09.2015 – Radio

Jokiyhtiön kalatiestrategia  Edellinen hallitus hyväksyi valtioneuvoston esittämän kalatiestrategian, jolla yritetään palauttaa luonnonvaraisia vaelluskalakantoja rakennettuihin vesistöihin. Kalatiestrategia tähtää siihen, että tulevaisuudessa nämä elvytetyt kalakannat ylläpiävät omaa elinkiertoaan siten, kuin ne ovat tehneet vuosituhansia ennen jokien valjastamista. Käytännössä strategia edellyttää kalateiden rakentamista merestä nouseville ja mereen laskeville kaloille, emokalojen ylisiirtoja, istutuksia, kalojen leimattamista kotijokeen, kalastuksen sääntelyä, kunnostuksia ja paljon muuta, mikä vie tolkuttomasti rahaa. Onneksi jokiyhtiön velvoiteistutukset ovat jopa seitsenkertaisesti alimitoitettuja aiheutettuun haittaan nähden, sanoo tutkija Panu Orell. Tapani Niemi haastattelee.

Lue lisää »