Kalastajan Savukoski

Ajankohtaista

Tällä sivulla voit seurata hankeen etenemistä, yhdistyksen toimintaa sekä lukea muita Savukosken kalastuksen ja matkailun kuulumisia. Uutiset julkaistaan täällä tiivistetyssä muodossa. Laajemman näkökulman saat tutustumalla Medialle-sivun artikkeleihin.

Kalastajan Savukoski kuulumisia

03.07.2017

Yli-Kemin kalastusalue on  istuttanut Savukosken ja Sallan vesistöihin virallisiin koskikohteisiin Pahtakoskeen, Miekkakoskeen ja Savukoskeen lisäksi Tenniöön on laitettu kookkaita  pyyntikokoisia, 6-7vuotiaita kutukypsiä, Yli-Kemin kantaa olevia purotaimenia. Kalat on siirretty kesäkuun viimeisellä viikolla.

Lue lisää »

Kalastuskauden avajaiset 17.6.2017

08.06.2017

Kalastajan Savukoski ry järjestää kalastuskauden avajaiset Savukoskella.
Tapahtuma on osa Suomi 100 Luonnon päivät tapahtumia teemalla Rakastu kesäyöhön 17.6.2017 ja on kaikille avoin pääsymaksuton tilaisuus.
Mukaan toivotaan erityisesti perheitä, lapsia, nuorisoa ja ennenkaikkea retkeilystä sekä luonnosta kiinnostuneita henkilöitä

Lue lisää »

Muistutus Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaehdotukseen

28.09.2016 – Kalastajan Savukoski ry

Maakuntakaava ohjaa kaavoitusta ja sen myötä alueen tulevia toimintoja. Lapin liiton tulisi näin laajassa ja ympäristö- sekä sosiologisia vaikutuksia aiheuttavassa hankkeessa olla ehdottoman puolueeton ja tasapuolinen. Kemihaaran altaan aiheuttamat terveysriskien arvioinnit on unohdettu ilmeisen tarkoituksenhakuisesti kaavaselosteesta ja taustaselvityksistä pois, sillä selvityksen tekijöiden on kyllä täytynyt tuntea raskasmetallien liukenemisprosessit allasrakentamisenyhteydessä.

Lue lisää »

Lohi palaa Yli-Kemille

22.09.2016

Lohi palaa Yli-Kemille hankkeen tiimoilta saimme tälle syksylle 47 kalan erän vapautettua Savukoskeen. Komeita ja virkeitä lohia! Pienin, mutta määrätietoisin askelin eteenpäin.

Lue lisää »

Kalastuskausi käynnissä

15.06.2016

Kesän ensimmäisiä mittakaloja Savukoskesta.

Lue lisää »

Kalastajan Savukoski - erämessujen arvonnat

09.06.2016

Riihimäen erämessuilla torstaina 9.6. suoritetun arvonnan voittajat:

Lue lisää »

Kalastajan Savukoski Ry Riihimäen erämessuilla!

29.04.2016 – Kalastajan Savukoski

Olemme mukana Riihimäen erämessuilla 9.-12.6.2016. Osastollamme ajankohtaista tietoa kalastuksesta ja metsästyksestä alueella. Osastollamme myös vierailijoita ja muuta ohjelmaa.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 29

06.10.2015 – Radio

Joen kunnostus kannattaa  Ounasjokeen on ylisiirretty viime vuosien aikana pari tuhatta lohta. Sen lisäksi Kemijoen eri uomien ylävesiä on kunnostettu suurella rahalla. Lappi odottaa lohen uuden suvun syntymistä Ounasjoelle ja lähivuosina Ylä-Kemijoelle. Baarien parlamenttien kaikkitietävät hapannaamat ja yleisönosastojen ikuiset epäilijät pitävät touhua järjettömänä rahan haaskuuna. Ylitarkastaja Jarmo Huhtala tuottaa valittelijoille suuren pettymyksen. Lohi lisääntyy Ounasjoessa, vaikka emo ei ole syntynyt siellä ja joen kunnostuksista hyötyvät suuresti myös muut lohikalat, kuten harjus ja taimen. Virkamiehet ovat tehneet hyvää työtä. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 28

29.09.2015 – Radio

Erinomainen Yli-Kemin vesistö  Monet itälappilaiset suhtautuvat Ylä-Kemijoen vesistön jokiin ja puroihin epäilevästi, jotkut jopa nuivasti. Joki on kuulemma pilattu uiton ja metsäteollisuuden takia. Nämä pettyneet unohtavat, että Lapin virkamiehet ovat tehneet vuosia erinomaista työtä ja kunnostaneet vesistöä, ruopanneet, hiekoittaneet, tutkineet, sähkökalastaneet ja hyväksi todenneet. Ylitarkastaja Jarmo Huhtala sanoo, että Yli-Kemiä parempaa vesistöä virkistyskalastaja ja retkeilijä eivät voisi toivoa. Yli-Kemi on elpynyt luonnontilaiseksi, harjus, taimen ja tammukka lisääntyvät ja voivat hyvin. Eikä Yli-Kemi ole ainoa erinomainen uoma, sama pätee ylisen Kemijoen muihinkin jokihaaroihin, joita on runsaasti: Vouhtusjoki, Värriöjoki, Tenniöjoki, Kairijoki, Kosterjoki, Pyhäjoki ja Naruskajoki. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.

Lue lisää »

YLE Lappi: Unelma lohen paluusta osa 27

22.09.2015 – Radio

Toimivat kalatiet  Toimivat kalatiet on mahdollista rakentaa Kemijokeen, sanoo ylitarkastaja Jarmo Huhtala Rovaniemeltä. Maailmalta on jo riittävästi tutkimustietoa saatavilla. Huhtalan mukaan merestä kudulle nousevan kalan pitää löytää kalatien suu ja siksi houkutusvettä pitää valuttaa riittävä määrä, noin kymmenen kuutiota sekunnissa, joka on merkittävästi enemmän mitä nykyään ajatellaan. Jokeen pitää pyrkiä kiimaisia ja nousuhalukkaita lohia. Niitähän ei vielä ole ennen kuin lohen uusi suku syntyy joen yläjuoksuilla. Neljäs tekijä on Huhtalan mukaan tärkein. Voimalaitosyhtiön pitää huolehtia kalateiden toimivuudesta. Vain sillä on riittävät taloudelliset resurssit toimintaam. Jokiyhtiö pystyy myös sovittamaan yhteen nousevan lohen tarpeet ja voimalaitoksen liiketoiminnan. Jarmo Huhtalaa haastattelee Tapani Niemi.

Lue lisää »