Kalastajan Savukoski

Jokiyhtiö mukaan lohien palauttamiseen - taustaa

Taustaa - 08.06.2015

Kemijoki Oy lähtee mukaan lohien palauttamiseen Yli-Kemijoelle. Kalastajan Savukoski -yhdistys siirtää heinäkuussa runsas sata kahdeksankiloista lohta kolmeen Savukosken yläpuoliseen koskeen. Jokiyhtiö maksaa suunnitellusta erästä sadan kalan siirron Lohijokitiimin kautta.

Jokiyhtiö painottaa viestissään, että yhtiön päästrategia edelleen on tukea lohien ylisiirtoa Ounasjokeen. Mikäli Ounasjoen hanke ei vaarannu, jokiyhtiö on valmis tukemaan myös lohien ylisiirtoa Yli-Kemille.

Profetia toteutui

Kalastajan Savukoski -yhdistyksen puheenjohtaja Kari Kivelän kertoo, että Kemijoki-yhtiö ilmoitti päätöksestä pitkällisten neuvottelujen jälkeen 4. kesäkuuta 2015.

”Olemme keskustelleet asiasta täällä meillä sekä Lohijokitiimin kanssa. Olemme valmiit esittämään seuraava: - päästrategia meillä on edelleen tukea lohien ylisiirtoa Ounasjokeen, koska näkemyksemme mukaan luontainen lisääntyminen saadaan aikaan kustannustehokkaimmin juuri Ounasjoella”, johtaja Timo Törmänen Kemijoki Oy:stä kirjoittaa sähköpostiviestissä Kalastajan Savukoski ry:lle.

”Mikäli lohien saatavuus antaa mahdollisuuden, olisimme valmiita tukemaan kesällä 2015 pyyntikokoisten lohien ylisiirtoja Ylä-Kemijoen alueelle alueen kalastusmatkailun tarpeisiin.”

Kivelän mukaan Kemijoki-yhtiön myönteinen päätös merkitsee kalastusmatkailun ja koko alueen kehittämiselle erittäin paljon. Päätös tukee itälappilaisten pyrkimyksiä kehittää omasta alueesta vetovoimainen ja omavarainen.

Edellisenä päivänä tunnelma oli vielä toisenlainen. Kivelä ja Yli-Kemin kalastusalueen isännöitsijä Kari Kilpimaa olivat neuvotelleet pitkään jokiyhtiön edustajien kassa. Kesäkuun alussa neuvottelu ei tuottanut tulosta ja miehet ehdottivat vielä tapaamista.

”Tulimme kokouksesta epävarmoin tuntein. Löimme kuitenkin kaiman kanssa kättä ja totesimme kääntäneemme jokaisen kiven Kemijoen lohen puolesta. Aamulla katsoin sähköpostiani ja minun piti keittää kahvit ennen kuin uskalsin lukea viestin uudestaan”, Kari Kilpimaa kertoo.

Kemijoki-yhtiö lupasi alkaa yhteistyöhön lohen palauttamiseksi. Kari tunsi olonsa samalta kuin lapsena, kun sai isältään ensimmäisen mopon.

”Hihkuin, että nyt se on totta. Olen kymmenen vuotta puhunut päivittäin lohen paluusta jokaiselle, joka vain jaksaa kuunnella. Olen väsyttänyt valtavan määrän ihmisiä saarnoillani ja moni pitää minua jo houkkana. Kakkisen Aimo tunnusti mennä viikolla, että hän piti minua tyhjänpuhujana mutta muutti mielensä, sillä tässä hommassa taitaa olla Aimon mukaan järkeä.”

”Profetia toteutui. Se palaa sittenkin. Lohi palaa kotiin.”

Lohta siirretään pitkin kesää

Neuvotteluissa meni useita viikkoja, sillä jokiyhtiö on sitoutunut edistämään Ounasjoen lohen ylisiirtoja. Kivelä sanoi vedonneensa aluepolitiikkaan ja tasapuolisuuteen.

”Tulimme lopulta siihen tulokseen, ettei Ounasjoen ja Kemijoen pääuoman väkeä voi kohdella niin eri tavalla”, Kivelä sanoo.

Ongelmat eivät jää tähän. Kemijokeen leimautunutta lohta ei ole olemassa. Ne kuolivat 1948 sukupuuttoon, kun Isohaaran voimalaitos rakennettiin. Ylisiirrettävien kalojen löytyminen joen suulta on vaikeaa. Perämeren rannikolle on tehty lohen velvoiteistutuksia mutta näillä kaloilla ei esiinny pakottavaa tarvetta päästä joen yläjuoksulle lisääntymään.

”Kun kalaa saadaan kiinni, sopimuksen mukaan pääosa kiinnisaaduista viedään Ounasjoelle.”

Lohijokitiimin Jukka Viitala sanoo, että lohi saapuu jokisuulle juhannuksen tienoilla. Kivelän mukaan aivan pientä erää ei kannata kuljettaa vaan he pyrkivät siirtämään lohen kahdessa erässä, ensimmäinen heinäkuun alussa ja toinen elokuussa.

”Lohitutkijat merkitsevät loppukesästä 50 lohta radiolähettimillä. Heitä kiinnostaa lohen kutukäyttäytyminen. Siksi lohet pitää merkitä mahdollisimman myöhään.”

Suuri osa ylisiirrettävistä lohista on naaraita.

3000 taimenta jo istutettu

Lohi ei ehdi kotiin kalastuskauden avajaisiin, jotka pidetään ensi lauantaina 13. kesäkuuta Savukosken keskustassa. Mutta tämä ei tarkoita, ettei lohikalaa olisi Ylä-Kemillä.

”Viime viikolla istutimme Naruskalle 300 taimenta, joitten keskipaino on 1400 grammaa. Nyt kesäkuulla tulee samanlainen taimenlasti myös Savukoskelle”, Kivelä sanoo.

”Olemme istuttaneet neljän viimeisen vuoden aikana 3000 pyyntikokoista taimenta Naruskajärveen ja Savukosken yläpuolisiin koskiin. Naruskalla taimen näyttää kotiutuneen. Eteläsuomalainen kalastusmatkailija sai seitsenkiloisen taimenen körrikän uistimella.”

Kari Kilpimaa sanoo kuunnelleensa vanhoja kalamiehiä lapsesta asti. He kaikki vakuuttavat, että Ylä-Kemijoen vesistö oli ennen vanhaan oikea kalaparatiisi.

”Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että joki on täynnä kalanruokaa. Pohjasoraikot ja kosket ovat kunnossa, joten vanha aika palaa taatusti. Kemijoki palaa jälleen lohijoeksi.”

Lisätietoja antaa

Kari Kivelä
0400 580 109
Kalastajan Savukoski ry

Ladattavat tiedostot

Lehdistotiedote 8.6.2015 (.doc)
Taustatietoja (.doc)